mandag den 8. februar 2016

Josephina Bakhita

 Jomfru, værnehelgen for Sudan.

     Hun blev født 1869 i Darfur-provinsen i det sydlige Sudan; hendes familie var velstående, og hun havde fem søskende.
     I 1879 blev hun kidnappet af arabiske slavehandlere og blev solgt flere gange. I sin barndom og ungdom var hun udsat for en hårdhændet behandling og kunne ikke huske ret meget fra sin barndom, heller ikke sit navn. Hun blev kaldt „Bakhita“ (den heldige) af kidnapperne. I 1882 blev hun købt på slavemarkedet i Khartoum af en italiensk konsul, som behandlede hende godt. For første gang blev hun ikke straffet fysisk og oplevede fred og til tider glæde, selv om hun længtes efter sin familie. Da konsulen rejste tilbage til Italien, bad Bakhita om at måtte følges med familien, og det fik hun lov til. Hun blev nu overtaget af nogle af familiens venner, som boede i området ved Venedig, hvor hun var i tre år. Da familien i 1888 rejste til det Røde Hav for at drive et hotel, blev deres datter anbragt i en kostskole, drevet af Canossa-søstrene i Venedig, og Bakhita fulgte med. Her lærte Bakhita den kristne Gud at kende som den, hun allerede kendte i sit hjerte, og som havde styrket hende under slaveriet.
     Den 9. januar 1890 blev Bakhita døbt, modtog sin første Kommunion og blev firmet af patriarken af Venedig, kardinal Domenico Agostino. Hendes dåbsnavne var Josephina Margareta Fortunata Maria. Hun erkendte snart et kald til at være ordenssøster og indtrådte 1893 hos Canossa-søstrene og fik ved iklædningen to år senere ordensnavnet Josephina.
     De næste 45 år arbejdede hun som syerske, kok og portner, samt tog sig af de fattige. Hun fik hurtigt et ry for hellighed.  Under Anden Verdenskrig blev hendes helbred forværret, og hun kom til at sidde i rullestol. Også i de sidste år, som var meget præget af sygdom og smerter, var hun et forbillede på næstekærlighed og hellighed. 
     Bakhita døde den 8. februar 1947 i Schio, kendt som „la nostra Madre Moretta“ (vores Sorte Moder). 

     Den hellige Josephina Bakhita er et symbol på tro og enhed for det lidende Sudan. I domkirken i Khartoum er der relikvier af hende.



For yderligere oplysninger og noter se: "423 helgener i troen og kunsten", 
Erhard Gorys Udgivet af Katolsk Forlag 2012

Ave Marias forlag har også udgivet en biografi om hende:
"Historien om Bakhita fortalt af hende selv" 2008.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar