mandag den 6. januar 2014

Herrens Åbenbarelse - Hellig tre konger



Hellige tre Konger,
     De legendariske „vise mænd fra Østerland“, som ledte efter „jødernes nyfødte konge“ for at hylde ham (Mt 2,1-12).
     Værnehelgener for byen Köln og landet Sachsen; beskyttere af rejsende og pilgrimme, hoteller og herberger, af spillekortfabrikanter (på grund af det sædvanlige kortspil i værtshuse), buntmagere (på grund af den gamle Balthasars vinterbeklædning) og ryttere; påkaldes mod trolddom (vise mænd) og for en god død.
     De hellige tre Konger kom nok fra Persien eller Babylon (Mesopotamien) og tilhørte magikernes ansete kaste, de lærde præster, som i mange hundrede år havde kunnet beregne stjernernes løb med forbløffende nøjagtighed. De fulgte en stjerne, efter hvad vi ved i dag planeten Jupiter, som i året 7 f.Kr., Jesu fødselsår, tre gange havde et møde (stor konjunktion) med planeten Saturn.
     De tre vise mænd fulgte Jupiter vestpå og fandt Jesusbarnet i Bethlehem. De hyldede barnet og overbragte det gaver: Guld som symbol på magt, røgelse som udtryk for højagtelse og myrra som tegn på selvbeherskelsens rent bevarede kraft.
     Kejserinde Helena (ca. 257-ca. 336) hentede deres ben til Konstantinopel. Derfra kom de midt i det 4. århundrede til Milano. I det 6. århundrede blev de tre vismænd til konger og fik navnene Caspar, Melchior og Balthasar. Da kejser Frederik Barbarossa erobrede Milano i 1158, tog hans kansler, ærkebiskop Rainald von Dassel, benene med til Köln, hvor de endnu i dag æres i „Helligtrekongerskrinet“.
     Fra det 12. århundrede repræsenterede de også forskellige aldre: Caspar var en ung mand, Melchior midaldrende og Balthasar olding. Senere blev Caspar en neger således at de tre konger repræsenterede Afrika, Asien og Europa, det vil sige hele verden og alle mennesker.
     Siden middelalderen har der været knyttet mange folkelige skikke til de hellige tre Konger, som f.eks. „stjernesangere“ og „husvelsignelse“, hvorved bl.a. de tre helgeners begyndelsesbogstaver og årstallet bliver skrevet med kridt foroven på dørstolpen, f.eks. „20 * C † M † B † 13. I dag tyder man også de tre begyndelsesbogstaver som „Christus Mansionem Benedicat“ (Måtte Kristus velsigne dette hus).

I Köln fejres hellig tre konger også den 23. juli (dagen fior deres skrinlæggelse).

Ikonografi: Som konger i orientalske dragter med gaver foran krybben i Bethlehem.
 



For yderligere oplysninger og noter se: "423 helgener i troen og kunsten", 
Erhard Gorys Udgivet af Katolsk Forlag 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar